Scroll to top

Waarom heeft mijn huis natte muren?

FEIT: Je huis mag geen natte muren hebben. Natuurlijk, we hebben allemaal condens gezien in onze badkamer na een lange, warme douche – maar die druppels zouden moeten drogen tegen de tijd dat je klaar bent met het gebruik van de föhn. Er mogen geen sporen of schimmels achterblijven.

Natte muren in huis kunnen problemen veroorzaken.

Als de muren van je huis constant nat, vochtig of glad zijn, heb je mogelijk een vochtprobleem. Hier zijn een paar veel voorkomende tekenen dat je te veel vocht in huis hebt:

  • Verf of behang pellen
  • Watermerken of vlekken
  • Muren die vochtig aanvoelen
  • Zichtbare schimmel
  • Een muffe, muffe geur

Wat veroorzaakt natte muren?

De wetenschap is vrij eenvoudig. Er kan geen vocht uit uw huis komen of er komt vocht binnen. Condensatie, lekken en onvoldoende afvoer zijn de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in huizen.

CONDENSATION

Condensatie kan natte muren veroorzaken.

Wat veroorzaakt condensatie? Condensatie treedt op wanneer hete, vochtige lucht koude, droge lucht raakt. Deze vergadering zorgt ervoor dat er waterdruppeltjes op de koude oppervlakken (zoals uw muren) worden gevormd. Dit soort vocht is wat je tegenkomt op de badkamerwanden na een superhete douche. Condensatie komt vaker voor in badkamers en keukens, waar stoom wordt geproduceerd door baden of koken.

Woningen zijn gevoelig voor condensatieproblemen tijdens de koudere maanden. Ooit afgevraagd waarom je muren nat zijn in de winter? Een groot temperatuurverschil tussen de buitenlucht en de binnenlucht stimuleert condensatie op oppervlakken zoals muren en ramen. Deze overmatige condensatie kan natte wanden veroorzaken, wat schimmelgroei en gipsplatenvlekken aanmoedigt.

Het goede nieuws? Er zijn relatief eenvoudige oplossingen voor condensatiekwesties.

Uitlaat systemen. Een uitstekende optie voor vochtige ruimtes zoals keukens en baden.
Luchtontvochtigers. Een doe-het-zelfoplossing voor natte muren. Een ontvochtiger verzamelt overtollig vocht in ruimtes zonder uitlaatsystemen.
Ventilatieverbeteringen. Adequate dakventilatie regelt het vochtgehalte in uw huis, waardoor u niet voortijdig dak hoeft te vervangen.

LEKKEN

Lekken in huis zijn vaak de oorzaak van natte muren.

De meest voor de hand liggende oorzaak van lekken zijn problemen met de leidingen. Bijna elke huiseigenaar heeft te maken met een lek bad of wastafel. Ook komen veel problemen voor met apparaten die water gebruiken – wasmachines en vaatwassers zijn vaak de boosdoener.

Wat laat nog meer water binnen je muren? Water kan sluipen door dakdoorvoeringen zoals dakramen, ventilatieopeningen en schoorstenen en natte muren veroorzaken. Gebarsten metselwerk en falende flitsen rond ramen en deuren zijn andere mogelijke probleemgebieden.


IJsdammen kunnen bijzonder lastig zijn. Zware sneeuwval, gecombineerd met onvoldoende dakgoten, isolatie of ventilatie, creëert een perfect recept voor ijsdamming.

Wat zijn ijsdammen? Stel je een sneeuwstorm voor. Je krijgt wat sneeuw op je dak. Je zolder is helaas niet goed geïsoleerd of geventileerd, dus de sneeuw begint te smelten. Hé, dat is goed, toch?

Mis! Het is nog steeds erg koud buiten. Zodra dat smeltwater in uw goten komt, begint het te bevriezen. Al snel blokkeert ijs de goot – vandaar de term “ijsdam” – en die smeltende sneeuw moet nog ergens naartoe.

Post a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *