Scroll to top

De gezondheidsrisico’s van vocht en schimmel en hoe deze te voorkomen

De gezondheidsrisico’s van vocht en schimmel

Leven met schimmel en vocht in uw huis is uiterst onaangenaam en kan het dagelijks leven erg ongemakkelijk maken. De gezondheidsrisico’s van vocht en schimmel kunnen uw huis zelfs gevaarlijker maken om te wonen.

Hoe beïnvloeden vocht en schimmels de gezondheid?

Om te begrijpen hoe vocht en schimmel de gezondheid beïnvloeden, is het belangrijk om te begrijpen wat schimmel en vocht eigenlijk zijn.
Wat zijn schimmelsporen precies?
Schimmelsporen zijn kleine structuren die door schimmels worden geproduceerd om zich voort te planten en te groeien. Ze zijn ongelooflijk klein – half zo breed als een mensenhaar, wat betekent dat ze ongezien in de lucht kunnen zweven.

Deze sporen zijn allergenen, wat betekent dat ze verschillende allergische reacties kunnen veroorzaken. Daarom kan het inademen of aanraken van schimmelsporen gezondheidsproblemen veroorzaken of bestaande aandoeningen verergeren.

De effecten van schimmelsporen op de gezondheid

De NHS legt uit dat contact met schimmelsporen je vatbaarder kunt maken voor het ontwikkelen van verschillende gezondheidsproblemen. De meest voorkomende van deze gezondheidsproblemen worden hieronder vermeld.

Ademhalingsproblemen veroorzaakt door schimmel

Ademhalingsproblemen zijn een veel voorkomende klacht van mensen die in beschimmelde omgevingen leven.

Symptomen kunnen zijn: ademhalingsproblemen, een strakke borst, hoesten en piepende ademhaling. Deze symptomen zijn meestal mild, maar kunnen chronisch worden als u gedurende lange tijd wordt blootgesteld aan schimmelsporen.

Algemene ademhalingsproblemen kunnen zich soms ontwikkelen tot een complexere luchtweginfectie zoals verkoudheid. Nogmaals, deze infectie kan chronisch worden als je langdurig wordt blootgesteld aan schimmelsporen.

Meer specifieke symptomen van een luchtweginfectie zijn onder meer:

  • hoesten
  • milde koorts (komt vaker voor bij kinderen)
  • een verstopte en / of loopneus
  • pijn of druk achter het gezicht
  • een krassend of keelpijn
  • niezen

Als u deze symptomen gedurende een lange periode ervaart, kunnen uw gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door schimmel in het huis.

Kan schimmel astma veroorzaken?
Een veel voorkomende zorg over schimmel en het ademhalingssysteem is of blootstelling aan schimmels direct astma veroorzaakt.

Schimmelsporen zelf kunnen geen astma veroorzaken. Als u echter al aan de aandoening lijdt en een allergie voor schimmels heeft, kan blootstelling aan schimmelsporen frequentere en ernstigere astma-aanvallen veroorzaken.

Astma-inhalator voor schimmel en vocht

Huidaandoeningen veroorzaakt door schimmel in huis
Een ander veel voorkomend gezondheidsprobleem veroorzaakt door schimmelsporen zijn huiduitslag.

Huiduitslag wordt veroorzaakt door een allergische reactie op schimmelsporen. Deze allergische reactie kan van invloed zijn op mensen die al gevoelig zijn voor huiduitslag, zoals mensen met eczeem, en personen die geen onderliggende huidaandoening hebben.

Volgens de NHS zijn allergische huiduitslag vaak aanwezig als:

droge, rode en gebarsten huid
een verhoogde, jeukende, rode uitslag (netelroos)
jeukende, rode, tranende ogen (conjunctivitis)
Als u zich zorgen maakt over uw gezondheid en de mogelijke gevolgen van schimmel, bezoekt u de NHS-website en neemt u contact op met een gezondheidsdeskundige.

Post a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *